sobota 31. července 2010

Smrtici tradice na ostrove Lombok

Mili pratele,
zdravim vas tentokrat z ostrova Lombok, ktery sousedi s Bali. Mam ted tolik zazitku, ze by to bylo na knihu, ale nebojte ty hlavni jsou tady v blogu :-). Dneska jsem si dala pauzu a zustavam v chatce, abych dospala noc. Stravila jsem totiz noc v pokoji se spoustou mysi, muj pokoj byl na jejich ceste za potravou za moji koupelnou, kde ma nejaka mistni, ne moc cistotna, rodina kuchyn. To jsem samozrejme predem netusila. Takze jsem noc stravila hledanim a zalepovanim der moji naplasti s polstarkem :-) (nic jineho jsem nemela). Zalepila jsem jednu diru a za chvili do pokoje nalezly dalsi mrchy oknem, zalatovala jsem mezery v oknech a mrchy lezly koupelnovym ventilem, zacpala jsem i ten a stejne nekudy lezly a zase mizely dalsi. Do toho vypadl proud, tak jsem si na to svitila mobilem, pak jsem to vzdala, zabalila jsem se do deky a se smisenymi pocity sledovala mysi rej, kdyz nektere skocily na postel (ty bestie skakaly metr i vic), tak jsem po nich hazela knizky. Takze dalsi kandidat do zebricku mych pokoju hruzy :-). Od personalu resortu jsem rano zjistila, ze majitelka vi, ze do tohohle pokoje lezou v noci mysi, ale presto ho, kdyz ma plno, pronajima, protoze chce vydelat. Omluvila se a dala mi jiny pokoj, ale nevim jestli taky nemam chtit zpatky penize. Co byste delali vy?

ROMANTICKY Bali Cliff A TANCICI DELFINI
Ale zpet k tem dobrym zazitkum. Nez jsem definitivne opustila Bali, pronajala jsem si na 4dny motorku a mistniho pruvodce a projeli jsme cele Bali od jihu na sever. Nechala jsem si krosnu v hotelu a jela jsem jen s malym batuzkem, plavkami a kremem s 30kou faktorem. Musela jsem odlozit svoji pohodlnost a netahat sebou fen a troje lodicky, a taky se zbavit planovani a organizovani a sverit se do rukou mistniho pruvodce a nelituji, byl to pro me naprosto unikatni zazitek. Pruvodce me vzal na mista, o kterych moc turiste nevedi, napriklad nedaleko od turisticke surfarske Kuty se nachazi tzv. Bali Cliff, coz je jakasi souteska podel oceanu ve skalach a v ni mala bila plaz, vecer tam u skal nad morem litaji netopiri. Dokonce ani nekteri mistni o tom miste nevedi. Byli jsme tam uplne sami a dali jsme koupel ve vlnach a posedeli v chladku mistnich skal do zapadu slunce. Dalsi dny jsme projeli centrum Bali - jezero v horach a severni Bali - zejmena oblast Lovina, kde jsme z male lodky pri vychodu slunce sledovali delfiny, jak skacou nad hladinou a taky jsme snorchlovali. A tady konci romanticka bezchybna cast, protoze me opet (stejne jako v Thajsku) pozahaly meduzy. Takze jsem na to v lekarne vyfasovala leky a antibiotikovy krem a 4 noci jsem nespala. Ale to me ani v nejmensim neodradilo od dalsich 'vylomenin' :-) - mrknete na dalsi kapitolu.
A tady je par obrazku z cesty po Bali
Po ceste stredem Bali
V 'horach' Bali'
Bali Cliff
V 'horach' Bali'
Cesta za delfiny pri vychodu slunce

FLAM V PRISTAVU PADANGBAI
Ze severu Bali jsme se vratili na jih do Kuty, kde jsem se rozloucila s pruvodcem, vyzvedla krosnu a busem vyrazila do pristavniho mestecka Padangbai. Cestou jsem se seznamila s australankou Tanjou a holandanem Erwinem, ubytovali jsme se ve stejnem resortu a cele odpoledne a vecer jsme proparili v mistnich barech :-). Ja jsem stejne v noci nemohla spat kvuli zahancum od meduz. Tanja pak rano pokracovala na sever a Erwin na vychod na ostrov Lombok. Ja jsem v Padangbai zustala 3 dny a skoro cele je prolezela, protoze ty meduzi zahance fakt palili a mela jsem teplotu. Ale bylo to docela fajn, konecne jsem se dostala ke knizkam a kazdy vecer jsem zasla do pristavu, kdyz se vraceli rybari z lovu a privazeli cerstve ryby. Byli tam malinke mistni restaurace, kde vam ty ryby za par korun ugrilovali a podavali s vynikajici cesnekovou omackou.
Pristav Padangbai (Bali)
OSTROV LOMBOK
Z Bali pristavu Padangbai jsem pak trajektem doplula na sousedni ostrov Lombok do turisticke oblasti Sengigi. Jsem tu uz necely tyden a podnikla jsem zatim dva jednodenni vylety do centralni a jizni casti ostrova. A tady je par obrazku z cesty poLomboku
Vodopady - stredni Lomok
Vodopady - stredni Lombok
Plaze - jizni Lombok
Plaze - jizni Lombok
Plaz - jizni Lombok

Mela jsem stesti a pred touhle mysi dirou, kde jsem ted, jsem bydlela v kempu Pondok Sidi Hawa, ktery provozuje australan s manzelkou indonesankou. Je to starsi pan, ktery tu zije uz asi 30 let a je znamy po cele indonesii a ve svete, protoze uz roky urputne bojuje za cistotu ostrova, rozjel vyrobu odpadkovych kosu z pneumatik, recyklovaneho nabytku, vzdelavaci projekty pro mistni. Jeho kemp je naprosto unikatni , je to takova dzungle/prales na plazi a v nem jsou rozsety chatky. Moje chatka mela neuveritelnou indoneskou koupelnu pod sirym nebem. Bohuzel meli volno jen na 2 noci.
Moje koupelna v chatce v Pondok Sidi Hawa
Ale stihla jsem par hovoru s majitelem, tak mi povypravel o svych aktivitach a zivote na ostrove a dal mi tipy na knihy.
VRAZEDNA TRADICE
Od majitele kempu jsem se dozvedela spoustu zajimavosti, napriklad, ze na ostrove je problem najit zamestnance i na jednoduchou praci, protoze zdejsi lide nejsou moc schopni se ucit a jsou jaksi 'jednodusi'. Oproti napriklad Jave a Bali. (Pozor samozrejme ne vsichni.) Podle jeho nazoru je to zpusobeno vice faktory. Jednim z nich je sul bez jodu, ve vetsine zemi se do soli plosne pridava jod, tam kde chybi jod, zakrnuje mozek, respektive nevyviji se tak, jak ma. Zdejsi vlada pri zaridila jodizovani soli teprve pred 5 lety. Dalsi duvod je ten, ze tradicni vesnice na Lomboku fungovaly pomerne izolovane jako velke rodiny. Rodiny doslova, protoze manzelstvi byla povolena pouze v ramci vesnice mezi pribuznymi. Kdyz chtel nekdo partnera z jine vesnice, musel zaplatit 10milionu rupii nebo 2 buffalo - kravy. No a snatky mezi pribuznymi vedou zjednodusene receno k demenci. Takze tohle je dalsi faktor nizsi mentalni vyspelosti obyvatelu ostrova. Rikala jsem si, z jakych duvodu muze vzniknout tak destruktivni tradice, ktera kdyby pokracovala, tak asi povede k zaniku mistniho obyvatelstva.

6 komentářů:

  1. To jsou kraaasny fotky! A ta koupelna pod sirym nebem je kouselna :o) Co ty tvoje zahance? Uz je to dobre?

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Lido,

    za A - urcite chtej penize a jeste ji i vynadej . tos mela udelat hned ten vecer

    za B- jak skoncil ten romaticky vecer s pruvodcem po delfinicch ????

    za C - pokud nemas jod , muze ti spatne fungovat stitna zlaza zpusobujici downuv syndrom

    Evik Tele

    OdpovědětVymazat
  3. V pokoji domácí zvířátka zadara? ... Takovej chci taky...

    OdpovědětVymazat
  4. Diky za komentare a informace, mrknete na dalsi zazitky z Komodo a Flores :-).
    Zahance od meduz uz jsou skoro pryc, zaplatpanbu :-), vracim se 29.8

    OdpovědětVymazat