úterý 20. července 2010

Bali - ostrov bohu?

Chramy  - nic pro me
Mili pratele, tak se mi prece jen podarilo odjet z ostrova Java na sousedni Bali. Jsem prave na plazi na Bali a pred chvili jsem machrovala v mori, ze budu plavat ve velkych vlnach, az se mnou jedna vlna tak svihla, ze jsem prodelala jsem extremni pruplach usi a nosu a musela jsem se jit uklidnit do inetove kavarny. Takze tady jsou moje dalsi zazitky z Javy a nasledne z Bali.
Na Jave jsem jeste navstivila 2 chramy: budhisticky Borobudur (nejvetsi na svete) a hinduisticky Prambanan. Nikde to nerikejte, ale nejak me tyhle pamatky nezaujaly. Byly tam miliony lidi, skoro se nedalo projit, pry je lepsi tam jet v 5 rano, ja tam byla v 11, ale kdo by vstaval v 5 rano!

Chram Borobudur/Java - pry nejvetsi budhisticky chram na svete


Chram Prambanan/Java - hinduisticky chram
Jela jsem tam s Yanem - pruvodcem a rekla jsem mu, ze teda je to nuda a on se smal asi jeste druhy den a rika mi, ze jsem tedy fakt uprimna. Nevim jestli jsem urazila jeho narodni hrdost nebo jestli jsem ho pobavila, protoze indonesane reaguji smichem na vsechno - zabavu ale i nervozitu, urazku apod. Setkala jsem se s tim i v Thajsku, asi je to obecna vlastnost v jihovychodni Asii. No moje osobni vlastnost je zase uprimnost a otevrenost, neboli co na srdci to na jazyku :-), takze se obcas dostavam do prekernich situaci.

Sopka Bromo
No ale chramy byly jeste slaby odvar toho co nasledovalo. Pri ceste na Bali jsem se zastavila na vychode Javy podivat se na jednu z nejznamejsich sopek Indonesie - Bromo. Jela jsem minibusem s mistni cestovkou s dalsimi jeste asi osmi cestovateli. Seznamila jsem se s mladym britskym parem, kteri uz rok cestuji po svete a projeli Indii, Barmu, Kambodzu a dalsi a taky jsem se seznamila s holandankou Ingrid se kterou jsme pak podnikly par akci spolecne a na Bromu jsme spolu i bydlely. Na sopku Bromo jsem dojela, stravila u ni 2 dny a nikdy jsem ji nevidela :-), protoze byla celou dobu silena mlha, navic jeste zima a prselo. Hadam ze to bylo zrovna ty dny, co se v Evrope roztekaly silnice a na Sibiri praskaly koleje :-). A ja milovnik tepla mrzla ve 2000 m kvuli sopce, kterou jsem stejne nevidela :-). No ale aspon jsme vyborne pokecaly s Ingrid, ona uz taky projela pul sveta a taky obvykle cestuje sama. Takze tady vidite mlhu ve ktere se skryva sopka Bromo.


 Sopka Bromo/Java - ten vrcholek to neni Bromo, Bromo je v mlze :-)

Bali - bordel v Denpasaru :-)
Ze sopky jsme pokracovali cela skupina na Bali a v pristavu Java-Bali jsme se rozloucili, i s Ingrid, ona pokracovala na sever Bali a ja na jih do letoviska Kuta. Cestou do Kuty jsem musela presedat v Denpasaru, hlavnim meste Bali. Jenze tady nastal problem, dorazili jsme do Denpasaru v cca 23h misto puvodne planovanych 19h a uz nebyla sance na spoj do Kuty. Takze to znamenalo zustat pres noc v Denpasaru, coz se mi moc nelibilo, protoze Denpasar je osklive velkomesto a navic vsechny slusne hotely byly plne. Jeste cestou jsem obvolala hotely, co jsem mela v pruvodci LonelyPlanet a vsechny plne. Jen v jednom nemluviii anglicky, a tudis jsem nezjistila, jestli jsou plni. Stejne jsem nemela jinou moznost a tak jsem z autobusaku jela taxikem tam. No samozrejme byli obsazeni, ale naproti pres ulici byl dalsi hotel a hura meli volno. V zapeti jsem taky zjistila proc, prespani v tomhle hotelu vyzadovalo odvahu. Pokoj byl desne spinavy a zeleny od plisne a v odpadu v koupelne se,neprehanim, daly sbirat houby. Byly tam houby vetsi nez 5cm v prumeru :-). No a v sousedstvi bydlel nejaky zahranicni turista s prostitutkou. Jak to vim ze s prostitutkou? No protoze byly slyset nejen vsechny zvuky, ale i kazde slovo. Tenhle pokoj se tedy umistil na mem top10 zebricku pokoju hruzy na 1.miste. Sance na jine ubytko nebyla, na ulici se mi taky spat nechtelo, tak jsem tam zustala a snazila se omezit kontakt s cimkoli na minimum, hlavne s koupelnou :-).

KUTA - surfari, modelky a sex
Brzy rano jsem, stastna, ze od tamtud muzu vypadnout, vyrazila mistnim busem do Kuty. Kuta je misto s kilometry plazi a vypada jako nejake evropske nebo australske letovisko - drahe restaurace i McDonald, butiky, Starbucks. Ze jsem stale v Indonesii jsem poznala jen podle personalu hotelu a hospod, ktery je mistni. Vsude jsou tu sami pekni opaleni surfari a taky plno vysokych nacancanych blondyn. Ale co me tady potesilo nejvic, naprosto luxusni bungalov s terasou bazenem,snidani a obrovskou koupelnou za par korun. I kdyz po pokoji hruzy v Denpasaru mi jakekoliv ubytko asi bude pripadat luxusni. Navic jsou tu desitky masaznich salonu a nabizeji masaze za skvele ceny. Negativni tady na Kute jsou davy turistu, nacpane plaze, plne hotely a taky se tu rozmohla sexualni turistika. V pruvodci psali, ze na prostitutky tu narazi pouze panove a to pouze v noci. Ale to bylo asi pred lety, ted dokonce i me tady nejaky chlapek nabizel sex s mladym chlapcem a to rano, kdyz jsem sla na snidani. Je to smutne, ale predevsim si za to muzou turiste sami, kde neni poptavka, neni ani nabidka.

UBUD - mesto, kde tanci pekni chlapi
Nicmene bydleni je pohadka, plaz a masaze blizko tak tu par dni zustavam. Vcera jsem vyrazila na jednodeni vylet do blizkeho mesta Ubud. Je to kulturni centrum Bali, najdete tam spoustu pamatek, muzei a hodne tance. Kazdy vecer si muzete vybrat z nekolika ruznych predstaveni s ruznymi druhy tradicnich tancu. V Ubudu jsem silenou nahodou potkala Ingrid (svet je fakt maly), ktera tam byla na kurzu bylinek. Sly jsme se podivat na jedno z mistnich tanecnich predstaveni na tanec kecak, coz je tanec bez hudby, ktery tanci asi 50 muzu a zaroven k tomu tak polozpivaji a polo vydavaji zvuky 'kec-cak-ca-cak-' je to velice pusobive a originalni zaroven se to kona pod sirym nebem ve starem chramu. Na zaver tance se konal tzv. firedance - tanec ohne, kdy jsem poprve nazivo videla chlapka, jak bosyma nohama beha v ohni a po zhavych uhlicich. Daly jsme s Ingrid jeste skvelou veceri v zahradni restauraci pod sirym nebem a pak jsem mela jela taxikem zpet do Kuty. Naprosto skvely vecer.
V Ubudu jsem ten den rano, jeste pred tancem a predtim nez jsem potkala Ingrid navstivila prales se spoustou opic, ale bohuzel jedno PCecko v mistni Inetove kavarne mi znicilo celou jednu sadu fotek, kdyz jsem je pretahovala z fotaku, vcetne fotek, kde byla Ingrid i fotek z pralesa a tance a s opickami a z mesta Ubud :-(. Hrozne jsem se vtekla, ale personal kavarny za to nemuze, tak ani nemam komu nadavat, leda sobe, mam byt opatrnejsi. Mozna, ze se ale v Ubudu jeste jednou zastavim a nafotim to znovu.

Kulturni rozdily - a jak je to s indoneskou koupelnou?
Bohuzel jsem taky prisla o fotky mistnich, jak jezdi na motorce, to je opravdu unikum :-). Na malem skutru jezdi obvykle cela rodina - otec, matka a 2 deti. Motorka taky slouzi jako nakladak, vidam tu borce, co vezou na skutru cely stanek se zbozim, nebo treba 1000 hlinenych hrncu. Neptejte se me jak, proste to dokazou. Chlapik co vezl hrnce je mel nejak navesene za zady,  takze nebyl videt, ani motorka skoro nebyla videt, jen pohybujici se hora hrncu na 3 proudove silnici :-).
Taky mistni mena me zaujala, maji tu rupie 1000 rupii jsou nase cca 2,50Kc, takze kdyz jdu do bankomatu, tak obvykle vybiram milion a vic :-). Jen si to predstavte, rano vstanu, dam snidani a jdu do bankomatu vybrat nejaky ten milionek :-). Parada. Miluju Indonesii.
A jeste jsem slibila, ze zjistim, jak je to s tim indoneskym zachodem - dira, sprcha a nadrz. No jsem z toho cim dal vic zmatena Sprcha totiz je vysledek modernizace a tradicni indoneska koupelna vubec sprchu nema. Ma jen diru, nadrz a neco na polevani. Zjistila jsem jak se indonesane sprchuji, proste se polevaji vodou z te nadrze, a tu udrzuji porad plnou. Sprchu, resp. sprchovy odtok, pouzivaji indonesane take jako zachod, kdyz jdou jen na malou, takze kdybyste jeli do Indonesie, tak nebudte prekvapeni, kdyz se budete ptat po WC a mistni budou chtit vedet jestli na malou nebo i na velkou :-). Je to cim dal zamotanejsi:-). No uvidim, jestli se mi jeste podari zjistit to hlavni, jak jit na indonesky zachod oblecena a nevylizt jako vodnik. Tak zatim pouzivam svuj zpusob se svlikanim :-).

8 komentářů:

  1. Chram mozna neni zajimavy uvnitr, ale fotka na zelene trave pred nim je uzasna :) Sopka je supersmula, to me mrzi. Uplne vim jake to je skrabat se nekam cely den a pak nevidet nic. A presne za takove chvilky jako ten prorostly hotelovy pokoj mas muj obdiv za obrovskou odvahu!

    Pro tebe jsou dva mesice malo, ty tam zustanes :o)

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasim, ze fotka na trave pred chramem je uzasna. Ale ta fotka s inverzni oblacnosti je moc fajn, ja miluju takove pocasi na horach. Ale asi to pro tebe tak moc nebylo, kdyz tam bylo chladno a mlhavo. Jinak fakt jsi odvazna, ze jdes do takoveho "brlohu", ale ono asi nic jineho nezbyvalo, za ano?

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Lído,fotky jsou úžasné.Sopku jsi sice neviděla,ale to se stává.Možná je to příležitost se tam opravdu vrátit.hotel byl hrůzostrašný,ale dá se přežít všechno a věřím,že se stím popereš.Zatím ahojky a těším se na další tvá dobrodružství.Lůca

    OdpovědětVymazat
  4. @Molik: diky!!! Vsechny zazitky nejsou prijemne, ale s tim musim holt pocitat.
    @Martin: Martine to be by se tady fakt libilo, vsechno co je tu nad 2000m je napul v mlze :-).
    @Luci: Diky Luci, to jsem rada, ze se ti fotky a vypraveni libi, jen co bude cas, tak sem hodim dalsich par super ulovku :-).

    OdpovědětVymazat
  5. Ahojky Liduško ty nejsi jen dobrodruh a odvážný člověk.Ty jsi prostě šílenec v tom kladném slova smyslu:-)
    Jsem ráda,že jsi v pořádku.Věřím ti,že si velmi brzo na nějakou sopku počíháš:-)Hodně foť a brzy nám napiš pa,pa

    OdpovědětVymazat
  6. Lído, vyfoť nám nějaké hezké surfařky a pro holky surfaře. Fouká tam? Velké vlny? Jsou to surfaři na vlnách, nebo jen na Internetu, jako ty? Měj se a vyhřej se, už se tu ochlazuje, léto už bylo.

    OdpovědětVymazat
  7. @Evicka: dekuji :-), sopky uz asi vzdavam, ted jsem zrovna na Lobmoku a da se jit k sopce Rinjani(cca 3500m) jde se k ni 3 dny a 3 noci :-) no prece nejsem blazen! radsi si koupim pohled a misto toho budu na plazi a pujdu na masaz :-)
    @Ivan: Ivane surfaru tu je hafo i surfarek, ale jezdi vsichni na tom prkne bez plachty :-). S plachtou nebo s kajtem obcas. Vyfotit zkusim. Fouka dost a vlny jsou jak kde, jak se presouvam z mista na misto, tak nekde jsou obri vlny, nekde mensi, nekde je klidna voda. Az dorazim, tak povypravim vic, kde jak fouka a kde se jak surfuje.

    OdpovědětVymazat
  8. Rinjani stoji za to. Chodi se k ni vetsinou jeden den odpoledne,nahore se prespi a rano se kouka na vychod slunce. Je porad aktivni, lava tece do jezirka a v noci to vypada moooc dobre. Samozrejme budou mistni tvrdit, ze potrebujes pruvodce (neni to tak uplne pravda), zacnou s nabidkou na milionu, da se to usmlouvat:) Dostanes za to spacak, stan a jidlo. V noci jit dzungli je taky pekny zazitek, i kdyz nevis, jaky pavouk ti zrovna pada na hlavu. Cesta nahoru trva tak pul dne. Jeste na Bali je sopka Batur, tam je vylet kratky, ale nahore je to fajn - zeme je horka, jde z ni para a v hline si muzes uvarit vajicka:)

    OdpovědětVymazat